Wat doet een orthopedisch fysiotherapeut?
Door middel van lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeut een aantal test bewegingen uitvoert en kijkt of daarmee de kenmerkende pijn kan worden opgewekt, wordt een diagnose gesteld. Afhankelijk van de gestelde diagnose wordt vervolgens een therapiekeuze gemaakt. Zo zal bijvoorbeeld bij een gewrichtsontsteking (arthritis) een andere therapie worden gekozen dan bij een slijmbeursontsteking (bursitis).
Ontstaan klachten
Soms ontstaan klachten doordat een gewricht te veel kan bewegen (instabiliteit); dan zal met behulp van gerichte oefeningen de spierkracht moeten worden verbeterd.Ook is het mogelijk dat een gewricht onvoldoende beweegt. In dat geval zal met specifieke bewegingen (mobilisatie of manipulatie) worden getracht het gewricht meer beweeglijk te maken, waardoor het zijn normale functie weer kan uitvoeren.
Voor welke klachten?
Buiten de aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, spieren en banden behandelt de orthopedisch fysiotherapeut met name na een ongeval, overbelasting of operatie. Bijvoorbeeld:
- Meniscus en/of voorste kruisband operatie van de knie
- Schouderontwrichting en ontsteking
- Pees- en bandletsels in schouder, elleboog, hand en heup, knie of voet
- Nieuwe heup- en knie operatie (prothese)
- Nek, rug en bekkenklachten